הסיפור שלנו

הסיפור שלנו

בית חינוך עיוורים הינו מוסד ירושלמי ותיק, שהפך במרוצת השנים למוסד לאומי המשרת עיוורים וליקויי ראיה מכל רחבי הארץ.

בית החינוך הוקם בשנת התרס"ב, 1902, בעיר העתיקה בירושלים . בעקבות פציעתו, ביום סוער, של נער עיוור, שהיה מסתובב ברחוב כיוון שלא הייתה לו מסגרת חינוכית, אנשי הישוב היהודי שטיפלו בו הבינו שיש צורך במסגרת חינוכית לילדים עיוורים בארץ, ופנו לחוקר ארץ ישראל הירושלמי אברהם לונץ שהיה עיוור בעצמו. והיה ממקימי המוסד. מהעיר העתיקה עבר המוסד לרחוב מונבז, הסמוך לרחוב הנביאים, בבניין בו ממוקמת היום עמותת משכן הראיה.

בשנת 1931 נרכש עבור המוסד קרקע בשכונת קרית משה, שם נבנה בית חינוך עיוורים, ושם הוא שוכן עד היום.

בית חינוך עיוורים הוא המוסד היהודי הראשון בארץ ישראל שסיפק מענה חינוכי לאוכלוסיה עם צרכים מיוחדים, כאשר לאורך השנים ערכי המוסד הטמיעו בקרב התלמידים והחניכים העיוורים את התפיסה, שלמרות מגבלתם הפיזית, הם יכולים להשתלב בחברה באופן עצמאי ומועיל.

בית חינוך עיוורים מאגד לתוכו, לאורך השנים, עיוורים וליקויי ראייה הבאים בשעריו ומקבלים שרות חינוכי שיקומי, חברתי וטיפולי, כשהמטרה המרכזית היא ליצור הזדמנויות להעצמת משאבי ההתמודדות ולרכישת מיומנויות כדי להיות משולבים, וליצירת מרקם משותף להם ולקהילה. גם ובעיקר ממקום של תרומה שלהם לקהילה

לאורך השנים פיתח המוסד תכניות המהוות רצף של  שירותים לאוכלוסיית העיוורים, וחלק  ניכר מבוגרי המוסד משולבים בקהילה בתפקידים משמעותיים, ומרגישים את תרומת המסגרת להתפתחותם  כאנשים היכולים לעמוד בזכות עצמם ולהתמודד עם אתגרי החיים.

בית חינוך עיוורים  הוא חלק מהקהילה הירושלמית  והוא מהווה אתר ל"עליה לרגל" של אנשי חינוך, פרחי הוראה ומבקרים מכל רחבי הארץ והעולם, המבקשים ללמוד על יחודו ודרכי הפעולה שלו בהתמודדותו עם לקות מורכבת, המצריכה פיתוח של שיטות יחודיות העוקפות את מגבלת הראייה.

מכאן  שתרומתו הייחודית של המוסד היא בהיותו פורץ דרך לאורך שנים , בתחום החינוך והשיקום של עיוורים לקויי ראיה, נוצר בו  ידע רב על דרך קידומם, ושיפור  אורח חייהם של העיוורים בכל הארץ, בבחינת "כי מציון תצא תורה".

הצוות המלווה את העשייה במקום דאג ודואג להתעדכן בחידושי הטכנולוגיה, בארץ ובעולם, זו המסייעת לעיוורים להתנהל ולהבין טוב יותר את עולמם. כשהנהלת המוסד שוקדת על השגת משאבים מותאמים ועל גיוס אמצעים לרכישתם.  היום נחשפים העיוורים אל מיטב הציוד הממוחשב, המאפשר להם הנגשה לכל חידושי הטכנולוגיה במישוש ובשמע.

ראשי מדינות מרחבי העולם, אנשי תרבות, ראשי הישוב היהודי, ראשי ממשלות ונשיאים, אנשי דת ומבקרים רבים עלו לירושלים וביקרו בבית חינוך עיוורים. הם זכו לכתוב בספר האורחים הנדיר, השמור מתחילת המאה הקודמת ועד היום, ומהווה נכס לאומי.